Български(БГ)English (UK)

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

 

1 ноември 2018

Кръгла маса в парламента на тема "Постиженията в онкохематологията: от обричаща диагноза до нов живот" и повече за успехите и трудностите в лечението на онкохематологичните заболявания. Достъпът на децата до съвременни лекарства е труден и изисква решение след закриването на фонда

 

 

snimkaОколо 1500 нови случая на различни онкохематологични заболявания се диагностицират в България всяка година, като те са в топ 10 по честота при мъжете и жените, а острата лимфобластна левкемия е най-често срещаното злокачествено заболяване при децата.

 

Специалистите отчитат подобрен контрол и значително покачване на петгодишната преживяемост при тези заболявания благодарение на постоянно навлизащите нови терапии, но все още лечението се сблъсква с редица предизвикателства и проблеми. Това стана ясно на кръгла маса "Постиженията в онкохематологията: от обричаща диагноза до нов живот" в парламента.

 

Злокачествените заболявания на кръвта са над 140 типа, а основнитрупи са три - левкемии, лимфоми, миеломи. 

 

При всички тях петгодишната преживяемост е нараснала средно от 20% на над 70% от 60-те години на миналия век досега, като при някои заболявания пациентите, преживели първите пет години достигат до 90%. При острата лимфобластна левкемия при децата петгодишната преживяемост е нараснала от 4% през 60-те години на миналия век на над 90% в наши дни.

 

Въпреки успехите в лечението на онкохематологичните заболявания, лечението им у нас среща с трудности и предизвикателства, които са особено осезаеми при най-малките пациенти.

 

Труден достъп до съвременни медикаменти и липса на адекватно финансиране за част от дейностите в лечението на пациентите са част от проблемите, с които специалистите се сблъскват. В същото време за пациентите битката с болестта е съпътствана и със сериозна финансова тежест, свързана със загуба на работа, разходи за път, съпътстващи лекарства и изследвания.

 

Достъпът на децата до модерни лекарства е труден

“Смята се, че лечението на злокачествени заболявания е по-добро в чужбина, но резултатите тук са напълно сравними“, коментира проф. д-р Добрин Константинов, национален консултант по детска хематология и онкология.

“Много често се говори, че децата са привилегировани, но по отношение на достъпа до най-модерните лекарства има регулаторни механизми, които ограничават използването им“, каза той.

 

“Децата в повечето случаи се излекуват и трябва да им осигурим този шанс“, коментира Константинов.

Поради затруднен достъп до най-модерните лекарства за втора и трета линия на лечение се налага малките пациенти да бъдат изпращани в чужбина. Причината е, че без съвременните медикаменти е трудно да бъде постигната ремисия, която е необходима за извършването на костно-мозъчна трансплантация, което иначе се прави и е във възможностите на българските специалисти.

 

Около 60% от лекарствата в педиатрията се предписват "off-label" – заради високата защита, с която децата се ползват при участие в клинични изпитвания, приложението на много продукти не е официално разрешено при деца и не е включено в кратките характеристики на продуктите. Въпреки това специалистите ги предписват и на деца, защото това е единственият шанс да получат адекватно лечение.

 

Трябва да се търси решение при закриването на детския фонд

Тъй като не са разрешени официално за деца, тези лекарства съответно не се плащат от НЗОК. Константинов обясни, че досега Фондът за лечение на деца е бил единственият възможен път за реимбурсиране на тези лекарства и заяви, че този проблем задължително трябва да намери своето решение при закриването му и прехвърлянето му в НЗОК.

 

Дори и в момента достъпът до тези лекарства е доста труден.

“Трябва да има изрично подадена молба във фонда от родителите на детето. Нямаме разрешение да ги закупим и прилагаме за всички нуждаещи се деца или ако ги закупим няма да ни ги реимбурсират. Т.е. това е една усложнена система, която все пак работи – осигуряваме лекарства, но по много труден начин“, обясни Константинов.

 

Според него държавата трябва да запази ролята си и здравното министерство да осигурява финансов ресурс за реимбурсирането на тези лекарства. Той посочи, че така е уреден този въпрос и в други държавни от Централна и Източна Европа като Полша и Словения.

 

Недоволство срещу готвените лекарствени промени

Депутатът от БСП Георги Михайлов, който е онкохематолог изрази притеснение от подготвяните промени в лекарствената политика, свързани с предписването според разходната ефективност на продуктите и писането на новите фармако-терапевтични ръководства. Михайлов коментира, че търсенето на разходна ефективност на всяка цена може да се обърне като бумеранг, защото съвременната медицина е персонализирана и насочена към специфичните особености на отделния пациент.

Тезата, че е необходим индивидуален подход при лечението на всеки пациент беше застъпена и от представители на пациентите.

 

По думите му заради по-трудния достъп до иновативните терапии шансът за ремисия на пациентите в Източна Европа е с 20%-40% по-нисък в сравнение със Западна Европа.

 

Той обърна внимание, че при писането на новите фармакотерапевтични ръководства не трябва предписването да се ограничава само до индикациите в кратките характеристики на продуктите, тъй като това ще ограничи възможностите за лечение на пациентите с онкохематологични заболявания.

 

Началникът на клиниката по хематология във ВМА проф. Юлиан Райнов посочи, че в момента една трета от времето на специалистите е посветено на работа с болните и две трети е работата с документите на НЗОК. Той също коментира, че ако някой си позволи при предстоящите промени специалистите да бъдат заобиколени в изготвянето на фармакотерапевтичните ръководства, ще отговаря пред пациентите. “Не може да има размиване на отговорност, ние сме експертите и ние лекуваме“, заяви той.

 

Според онкохематолозите костно-мозъчните трансплантации не се адекватно финансирани, като беше даден пример, че при разход от 200 000 лева в един конкретен случай здравното министерство е платило на болницата 40 000 лева.

Националният консултант по клинична хематология проф. Жанет Грудева посочи, че занапред е необходимо да се разработи национална скрининнгова програма за тези заболявания, да се извърши съвременно остойностяване на медицинските дейности и да се направи регулация за употребата на биоподобните медикаменти.

Заболяването оказва сериозна финансова тежест върху пациентите

Проф. Генка Петрова, президент на Международното общество за фармакоикономически проучвания и анализи (ISPOR) за Централна и Източна Европа, представи данни от анкета със 100 пациенти, според която 80% не са бил достатъчно запознати със заболяването при диагностицирането му.

Анкетата показва високо ниво на удовлетвореност от информацията, която пациентите получават от лекуващите си лекари.

 

87% са доволни от информацията, а 13% са посочили, че не са доволни. 81% от анкетираните в големите градове са заявили, че имат бърз и лесен достъп до медицински специалисти.

 

68% смятат, че назначената им терапия е най-добрата за тях.

Същевременно заболяването оказва сериозна финансова тежест върху пациентите.

Над 40% декларират загуба на трудова дейност, 53% посочват, че са имали допълнителни разходи за пътуване, свързано с лечението.

На 56% им се е налагало да плащат за съпътстващи основното лечение медикаменти.

 

50% е трябвало да доплащат за изследвания по време на лечението. 

 

10 август 2018 

СЕДМИ НАЦИОНАЛЕН СИМПОЗИУМ

МЛАД ХЕМАТОЛОГ – ХЕМОСТАЗА И ТРОМБОЗА

 

На 15 – 17 ноември 2018 г. в хотел Романс СплендидСв. св. Константин и Елена – Варна ще се проведе

 

СЕДМИ НАЦИОНАЛЕН СИМПОЗИУМ МЛАД ХЕМАТОЛОГ

 

Информация за събитието можете да намерите на следния адрес: www.more-darzalas.com/mh-2018 

Допълнителна информация можете да получите от организатора на симпозиума:

   Фондация МОРЕ-Дарзалас 

   За контакти: Адвокатска и счетоводна кантора

   Тел.:+359 878 785 506+359 893 482 320; +359 52 604 738

   Имейл: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

4 юли 2018 

 

КОНКУРС

за най-добър журналистически материал,

отразяващ онкохематологично заболяване и/или иновациите в онкохематологията

на тема:

#бъдещетоЕднес

Тема:             #бъдещетоЕднес

Начало:         22.06.2018 г.

Край:              30.09.2018 г.

 

Кой може да участва?

$1  Ø   Журналисти от национални и регионални електронни, печатни и онлайн медии;

$1  Ø   Журналисти от специализирани здравни и медицински печатни и онлайн издания;

$1  Ø   Блогъри;

 

Какви могат да са материалите?

$1  Ø   Радио или телевизионен репортаж

$1  Ø   Радио или телевизионно интервю с лекар специалист/пациент

$1  Ø   Публикация (статия/интервю/коментар/анализ) в онлайн или печатна медия

 

Къде се изпращат материалите за участие в конкурса?

$1  Ø   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ;

 

Кой ще оценява материалите?

 Представители на партньорите на кампанията:

$1  Ø   Българско сдружение „Лимфом“,

$1  Ø   Българско медицинско сдружение по хематология;

$1  Ø   Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология;

$1  Ø   ARPharM. 

 

КРИТЕРИИ:

Критерии за допустимост:

Всички кандидатстващи материали трябва да съдържат следната информация за кандидата:

$1  Ø   Две имена на кандидатстващия;

$1  Ø   Месторабота;

$1  Ø   Телефон за връзка;

$1  Ø   E-mail адрес;

$1  Ø   Прикачен PDF файл със сканирана страница на материала/линк към материала

$1  Ø   Материалът да е излъчен/отпечатан/публикуван в периода от 1 януари 2018 г. до 30 септември 2018 г.

NB! Изпратените материали, които не са придружени с посочената информация, няма да бъдат разглеждани от журито.

 

Критерии за оценка на материала:

Материалът (радио/телевизионен репортаж, интервю, статия, анализи, коментари) да отразява следните теми: 

- Дава се обща информация за злокачествените заболявания на кръвта и възможностите за диагностика и съвременно лечение;

- Разкрива проблемите на пациентите, страдащи от злокачествени заболявания на кръвта;

- Отделя се внимание на значението на иновациите при лечението на злокачествените заболявания на кръвта и подобряването на 5-годишната преживяемост;

$1  Материалът да представя темата за иновациите в онкохематологията позитивно с акцент върху ползите за пациентите от въвеждането им.

    

    Материалът да поднася темата за онкохематологичните заболявания на достъпен език, с достоверни факти и разказани лични истории на пациенти, съобразно етичните журналистически стандарти.

 

Критерии за техническите параметри на материалите:

 - Печатни медии – дължината на материала трябва да бъде до 3 страници.

- Онлайн медии - дължината на материала трябва да бъде не повече от 10 000 знака (със спейсовете).

- Радио и телевизия – продължителността на материала трябва да бъде не повече от 30 минути.

 

Оценка на материалите:

Изпълнението на всеки един от критериите ще бъде оценяван по десетобалната система. 10 точки ще бъдат давани на материалите, които отговарят изцяло на съответния критерий, а по 1 точка – за тези, които не отговарят. Сборът от оценката на всеки критерий по отделно ще определи финалистите. Трите материала, които съберат най-много точки, ще бъдат отличени на първо, второ и трето място.

 

Награди:

Авторите на първите три материала ще получат:

Първа награда – 1000 лв. и грамота

Втора награда – 600 лв. и грамота

Трета награда – 400 лв. и грамота

           

25 юни 2018

На 22 юни 2018 год. в Пловдив  се проведе семинар за журналисти на тема „Онкохематологията – област на водещи здравни иновации". 

pic novotel

Събитието е част от информационна кампания за злокачествените заболявания на кръвта, организирана от

Българско медицинско сдружение по хематология (БМСХ),

Българско сдружение „Лимфом“, Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология

и

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Представената информация е широко отразена в медиите.

  https://www.marica.bg/1500-novi-sluchaq-na-onkohematologichni-zabolqvaniq-se-Article-136882.html

  https://offnews.bg/zdrave/okolo-1500-sa-novite-sluchai-na-onkohematologichni-zaboliavania-u-nas-683300.html

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/06/26/3206129_hematolozite_veche_shte_izpisvat_medikamentite_ot/

  http://www.zdrave.net/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE-49--%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%8F%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5--%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F%E2%80%9C/n6508

  http://www.redmedia.bg/statii/vsyaka-godina-1500-balgari-zabolyavat-ot-rak-na-kravta-5119/

  http://darik.net/nad-50-ot-balgarite-na-znaat-kakvo-e-hematologia.html#parent=search"

21 юни 2018 

 Уважаеми Колеги,

 Предлагаме на Вашето внимание информация за:

 LEUKEMIA & LYMPHOMA 2018 MEETING - DUBROVNIK, 3-5 OCTOBER 2018

 

 Допълнителна информация - PDF - можете да свалите оттук !

 Повече информация ще откриете тук:  www.leuk-lymph.com 

 Web banner Dubrovnik 600 300

21 юни 2018 

Уважаеми колеги,

 

Информирам Ви, че срокът за ранна регистрация за 9-та Национална конференция за редки болести и лекарства сираци – ОНКОЛОГИЯ и ХЕМАТОЛОГИЯ, която ще се проведе на 31 август – 02 септември 2018 г. в Гранд Хотел Пловдив, изтича на 30 юни.

 Основна тема на събитието ще бъдат редките болести в онкология и хематология. Ще бъдат представени най-новите постижения в профилактиката, диагностиката, лечението, рехабилитацията и социалните грижи за хората с редки онкологични и хематологични заболявания. Утвърдени специалисти в областта на онкологията и хематологията ще споделят своя опит и актуални новости.

 Конференцията се организира и провежда съвместно с Българската Асоциация по Медицинска Онкология (БАМО) и Българското медицинско сдружение по хематология.

 Сайтът на конференцията е отворен за регистрация и изпращане на резюмета:   http://conf2018.raredis.org

 Надявам се на Вашата подкрепа и участие в 9-та Национална конференция за редки болести и лекарства сираци.

 

Проф. д-р Жанет Грудева, дм

 От името на Организационния комитет

 

Предишни конференции

    Важни дати

   

 Първа национална конференция за редки болести и лекарства сираци, 28-30 май 2010 - Пловдив, България

 Втора национална конференция за редки болести и лекарства сираци, 9-11 септември 2011 - Пловдив, България

 Трета национална конференция за редки болести и лекарства сираци, 14-15 септември 2012 - Пловдив, България

 Четвърта национална конференция за редки болести и лекарства сираци, 13-14 септември 2013 - Пловдив, България

 Пета национална конференция за редки болести и лекарства сираци, 26-27 септември 2014 - Пловдив, България

 Шеста национална конференция за редки болести и лекарства сираци, 11-12 септември 2015 - Пловдив, България

 Седма национална конференция за редки болести и лекарства сираци, 09-10 септември 2016 - Пловдив, България

 Осма национална конференция за редки болести и лекарства сираци, 08-10 септември 2017 - Пловдив, България

 Сборник с постери и презентации от Осма национална конференция за редки болести

 Ранна регистрация - 30 юни 2018

 Късна регистрация - 31 юли 2018

 Краен срок за изпращане на

 резюмета - 15 юли 2018

 Гост - лектори

 

 Проф. Румен Стефанов                                     

Проф. Жанет Грудева-Попова

 Проф. Константа Тимчева                                                   

 Доц. Валерия Калева

 Проф. Радка Тинчева                                                       

 Проф. Соня Сергиева

Доц. Веселина Горанова                                                      

 Г-н Владимир Томов

 Доц. Валентин Герганов

ОРГАНИЗАЦИОНЕН КОМИТЕТ

 Проф. Румен Стефанов                                     

 Проф. Жанет Грудева-Попова

 Проф. Константа Тимчева                                                   

 Владимир Томов

НАУЧЕН КОМИТЕТ

(по азбучен ред)

 

   

Чл.кор. проф. Драга Тончева

Проф. Анастас Баталов

Проф. Георги Михайлов

Проф. Елисавета Наумова

Проф. Емил Паскалев

Проф. Жанет Грудева

Проф. Ива Стоева

Проф. Ивайло Търнев

Проф. Иван Иванов

Проф. Людмила Матева

Проф. Маргарита Генова

Проф. Мариана Мурджева

Проф. Нина Гочева

Проф. Радка Тинчева

Проф. Росен Маджов

Проф. Румен Стефанов

Проф. Стефан Горанов

Проф. Тошко Лисичков

Доц. Валерия Калева

Доц. Веселина Горанова

Доц. Ивелина Йорданова

Доц. Илияна Пачева

Доц. Красимира Чудомирова

Доц. Маргарита Стефанова

Доц. Мария Спасова

Доц. Руска Христова

Доц. Светлан Дерменджиев

Доц. Юлиян Райнов

Д-р Васил Яблански

Д-р Весела Стефанова

Д-р Вяра Шумналиева

Д-р Димитрина Константинова

Д-р Катя Сапунарова

Д-р Лилияна Грозданова

Д-р Мариета Пейчева-Стоицова

Д-р Николай Ботушанов

Д-р Павел Балабанов

Д-р Петя Благоева

Д-р Радка Стоева

Д-р Радостина Симеонова

Д-р Ралица Йорданова

Д-р Руска Шумналиева

Д-р Христо Шипков

Д-р Цонка Митева

 

ЗАЩО ДА УЧАСТВАТЕ В ДЕВЕТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА РЕДКИ БОЛЕСТИ?

 • - Най-голямото събитие за редките болести в България през 2018 г.
 • - Единен форум за всички заинтересовани страни
 • - Лекторски панел от водещи специалисти
 • - Мултидисциплинарна програма
 • - Актуална тематика
 • - Постерна сесия
 • - Конферентен сборник с презентации и постери

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

 • Място: Гранд Хотел Пловдив
 • Краен срок за ранна регистрация: 30 юни 2018
 • Краен срок за късна регистрация: 31 юли 2018
 • Краен срок за изпращане на резюмета: 15 юли 2018
 • Времето в Пловдив: натиснете тук
 • Карта на Пловдив: натиснете тук
 • За контакти с организационния комитет:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

РЕГИСТРАЦИЯ И РЕГИСТРАЦИОННИ ТАКСИ

20 юни 2018

Уважаеми Колеги,

Предлагаме на Вашето внимание информация за:

 

Повече информация ще откриете тук:    http://www.emma-madrid.com/

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

22 май 2018

Уважаеми колеги,


Предлагаме на Вашето внимание покана за участие в Образователна работна среща, организирана от International Myeloma Society,


Събитието ще се проведе в периода 25-27.10.2018, в Атина, Гърция.


Ще бъдат предствени и обсъждани съвременните изисквания за диагноза, лечение и проследяване на пациентите с мултиплен миелом, локалната практика, ограниченията и възможностите за развитие. Срещата ще включва лекции, дискусии, „кръгли маси“ по най-горещите и дискутабилни проблеми, както и дебати с представяне на противоположни гледни точки между поканените лектори и хематолози от региона; ще бъдат изнесени интересни клинични случаи. Работната среща предоставя отлична възможност за ползотворно сътрудничество и съвместни проекти между лектори и участници. 
Приложена е предварителна програма - вижте програмата тук!


Очаквайте скоро допълнителна информация !

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

18 май 2018

Уважаеми Дами и Господа,

Четвърта Национална среща на хематолозите от доболничната медицинска помощ ще се проведе в Хотел „Дипломат Плаза”, гр. Луковит, в периода 01-03 юни 2018 г.

1. ОРГАНИЗАТОР НА ЧЕТВЪРТА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА ХЕМАТОЛОЗИТЕ ОТ ДОБОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ:

 

БЪЛГАРСКО МЕДИЦИНСКО СДРУЖЕНИЕ ПО ХЕМАТОЛОГИЯ (БМСХ)

Управителен съвет на БМСХ:

проф. д-р Маргарита Генова, дм

проф. д-р Юлиан Райнов, дм

проф. д-р Георги Михайлов, дм

проф. д-р Стефан Горанов, дмн

доц. д-р Валерия Калева, дм

проф. д-р Георги Балаценко, дм

доц. д-р Евгений Хаджиев, дм

проф. д-р Жанет Грудева-Попова, дм

доц. д-р Лиана Герчева, дм

д-р Лилия Сивчева

Ангелина Василева

2. ВАЖНИ ДАТИ НА ЧЕТВЪРТА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА ХЕМАТОЛОЗИТЕ ОТ ДОБОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ:

Краен срок за подаване на заявка за участие в научната програма

11 април 2018 г.

Ранна регистрация на участници

до 02 май 2018 г.

Късна регистрация на участници

от 03 май 2018 г. и на място

Регистрация на участниците на място в Хотел „Дипломат Плаза”,, гр. Луковит

01 юни 2018 г. - след 14:00 часа

Официално откриване – Посрещане „Добре дошли”

01 юни 2018 г. - 20:00 часа

Официална вечеря

02 юни 2018 г. - 20:00 часа

Официално закриване

03 юни 2018 г. - 13:00 часа

3. ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК НА ЧЕТВЪРТА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА ХЕМАТОЛОЗИТЕ ОТ ДОБОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ:

Български език

4. ОСНОВНИ ТЕМИ НА ЧЕТВЪРТА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА ХЕМАТОЛОЗИТЕ ОТ ДОБОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ:

1. Гранични области в практиката на хематолога

Проблеми при прилагане на антиагреганти и антикоагуланти

Костна болка

Редки заболявания

2. Бенигнени хематологични заболявания

3. Малигнени хематологични заболявания

4. Практическо-организационни въпроси в доболничната помощ

5. АКРЕДИТАЦИЯ НА ЧЕТВЪРТА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА ХЕМАТОЛОЗИТЕ ОТ ДОБОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ:

Всеки участник в Четвърта Национална среща на хематолозите от доболничната медицинска помощ ще може да получи Удостоверение за участие в Срещата с фиксирани кредитни точки на БЛС за участници и съответно за лектори. Кредитните точки, които ще получи всеки един участник, се определят от БЛС в съответствие с научната програма. 

6. ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ В ЧЕТВЪРТА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА ХЕМАТОЛОЗИТЕ ОТ ДОБОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ:

За заявка на Вашето участие моля да изпратите регистрационен формуляр до 11 април 2018 г. формуляр - участници онлайн (тук).

За въпроси и допълнителна информация:

проф. д-р Маргарита Генова, дм – Председател на БМСХ:   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; телефони: 02/970 12 22; 0879 10 49 08

проф. д-р Юлиан Райнов, дм – Зам. председател на БМСХ:   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; телефони: 02/922 63 44; 0888 15 55 99

7. РЕГИСТРАЦИОНЕН ПРОЦЕС В ХОТЕЛ „ДИПЛОМАТ ПЛАЗА”, – ГР. ЛУКОВИТ ЗА ЧЕТВЪРТА НАЦИОНАЛНА СРЕЩА НА ХЕМАТОЛОЗИТЕ ОТ ДОБОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ:

Регистрацията на участниците на място в Хотел "Дипломат Плаза" за получаване на всички материали и хотелско настаняване ще започне в 14:00 часа на 01 юни 2018 г. на Регистрационното бюро на ВАСТЕЛС-България.

Работните часове за регистрация през трите дни са:

01 юни 2018 г. – 14:00 – 19:00 часа

02 юни 2018 г. – 09:00 – 18:00 часа

03 юни 2018 г. – 09:00 – 13:00 часа

Фирмата организатор се ангажира за оказване на пълно съдействие на участниците по време на събитието:

- Регистрация на участниците

- Настаняване

- Предоставяне на материали за Конференцията

- Предоставяне на информация за удостоверенията от БЛС за участие

- Обща информация и координация

Заповядайте в Хотел „Дипломат Плаза”, гр. Луковит

 

ФИРМА-ОРГАНИЗАТОР:

„ВАСТЕЛС - България” ЕООД
гр. София 1612, бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов” 44 
лице за контакт: Женя Савова
тел./факс: + 359 2 931 11 17; + 359 2 489 96 06
моб. тел: 0884 28 20 06
е-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
web site: www.wasteels.bg

 

16 май 2018

На 17 май стартира 6-месечна информационна кампания в партньорство между  Българско сдружение „Лимфом“, Българско медицинско сдружение по хематология (БМСХ), Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) под мотото: "Животът със злокачествено заболяване на кръвта е възможен"

Кампанията стартира с пресконференция на 17.05.2018 г., четвъртък, от 12:00 ч. в SOHO (ул. „Искър“ 4), София, на тема „Постиженията в онкохематологията: от обричаща диагноза до нов живот“, отразена в медиите:

   https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/05/17/3180536_onkohematolozite_nastoiavat_za_poveche_pari_za_ostrite/ 

  http://www.zdrave.net/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%9D%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8-35-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B8-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%81-%D1%80%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D1%82%D0%B0/n6142

  

 http://www.redmedia.bg/statii/onkohematolozi-nastoyavat-za-po-skapi-klinichni-pateki-nzok-plashta-800-lv-a-lechenieto-e-nad-10-000-lv--4940 

  http://bnr.bg/sofia/post/100972329/startiraha-kampania-sreshtu-straha-ot-onkozabolavania   https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/05/17/3180536_onkohematolozite_nastoiavat_za_poveche_pari_za_ostrite/?ref=rss  http://www.mediapool.bg/spetsialisti-nastoyavat-za-poveche-sredstva-za-lechenieto-na-ostrite-levkemii-news279240.html 
  http://skener.news/2018/05/18/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-1800-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BA/  http://www.redmedia.bg/statii/onkohematolozi-nastoyavat-za-po-skapi-klinichni-pateki-nzok-plashta-800-lv-a-lechenieto-e-nad-10-000-lv--4940  http://www.redmedia.bg/statii/na-vseki-35-sekundi-v-sveta-se-diagnostitsira-po-edin-patsient-s-rak-na-kravta-4939  http://www.redmedia.bg/statii/deyan-denev-arpharm-digitalniyat-podhod-shte-garantira-nay-efektivnoto-izpolzvane-na-inovativnite-lekarstva-4941  http://www.zdrave.net/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%9D%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8-35-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B8-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%81-%D1%80%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D1%82%D0%B0/n6142  http://zdravennavigator.bg/onkologia/23707-na-vseki-35-sekundi-v-sveta-se-diagnostitsira-po-edin-patsient-sas-zlokachestveno-zabolyavane-na-kravta  http://zdravenews.eu/index.php/2010-03-11-11-27-12/2010-03-11-11-27-41/item/12428-spetzialisti-nastoyavat-za-poveche-sredstva-za-lechenieto-na-ostrite-levkemii  http://alfarss.net/1526572029.html   https://www.mypr.bg/news/others/STARTIRA-INFORMATsIONNA-KAMPANIYa-ZA-ZLOKAChESTVENITE-ZABOLYaVANIYa-NA-KRAVTA-20692/

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

18 октомври 2017

ШЕСТИ НАЦИОНАЛЕН СИМПОЗИУМ "МЛАД ХЕМАТОЛОГ"

ще се проведе от 17 до 19 ноември 2017 в парк хотел „ЕВРОПА” - гр. Хасково

Регистрационен формуляр можете да попълните на следния адрес:

 https://www.wasteels.bg/bg/congresno-subitie/shesti-nacionalen-simpozium-mlad-hematolog 

Повече информация можете да получите от фирмата-организатор:

„ВАСТЕЛС - България” ЕООД

гр. София 1612, бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов” 44 
лице за контакт: Женя Савова
тел./факс: + 359 2 931 11 17; + 359 2 489 96 06
моб. тел: 0884 28 20 06
е-mail:   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

web site: www.wasteels.bg

 

1 август 2017

Национална конференция МОРЕ 2017

тема “Предиктивни биомаркери в онкологията“

19-21 октомври 2017 г. в хотел Адмирал на КК Златни пясъци 

Уважаеми колеги,

На 19-21 октомври 2017 г. в хотел Адмирал на КК Златни пясъци ще се проведе Годишната национална конференция МОРЕ 2917 на тема “Предиктивни биомаркери в онкологията“. 

Тази мултидисциплинарен научен форум е предназначен за медицински онколози, хематолози, патолози, молекулярни биолози, медицински генетици, клинични лабораторни лекари, лъчетерапевти, нуклеарни медици, рентгенолози, медицински сестри и всички други медицински специалисти, включени в диагнозата и предиктивното терапевтично планиране на солидни малигнени тумори и хематологични неоплазии.

Национален борд от 24 експерти от 8 медицински специалности и браншови организации съставят и подготвят за публикация първото по рода си клинично ръководство, основано на доказателства, за всички валидирани досега предиктивни биомаркери при всички солидни тумори и хематологични неоплазии.

Конференцията се организира от Българско онкологично дружество, Българско медицинско сдружение по хематология и СБАЛОЗ "Д-р М. Марков" – Варна.

Информация за научната програма и условията за регистрация може да намерите на страницата на МОРЕ 2017: www.more-conference.com

От организационния комитет

10 юли 2017

Уважаеми колеги,

В приложение ще откриете покана от Гръцката хематологична асоциация за участие в 28ия им Конгрес (2-4 Ноември 2017 г.), както и в 12ия Балкански ден (4 ноември 2017) .

Оттук можете да свалите първото научно съобщение за събитието.

To the President of the Bulgarian Society of Hematology Page 1

To the President of the Bulgarian Society of Hematology Page 2 

 Poster

23 май 2017

От 19 до 21 май 2017 г. се проведе работна хематологична среща за съвременните терапевтични предизвикателства при пациентните с мултиплен миелом.

На срещата присъстваха хематолозите от клиниките в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, УМБАЛ “Св. Марина"- Варна и УМБАЛ "Иван Рилски" - София. Темите, представени от водещи специалисти като проф. Ст. Горанов, доц. Л. Герчева, доц. В. Горанова-Маринова, доц. И Мичева, доц. В.Стоянова, д-р Рачев и д-р Радинов, бяха на базата на последните теоретични, клинични и терапевтични данни за заболяването в литературата и научните форуми от 2016/2017 г.

Проведената дискусия бе под формата на "контратези" за редица нерешени проблеми на терапевтичната стратегия и тактика в съвремието. Срещата предизвика голям интерес, а в разискванията участваха всички хематолози и специализанти. Нещо повече - на базата на последните международни достижения и собствения терапетичен опит бяха предложени корекции на националните указания при заболяванията на плазмоцитната редица.

3 април 2017 


Уважаеми Дами и Господа,

Имамe удоволствието да Ви информираме за предстоящата НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ХЕМАТОЛОГИЯ на тема „МАЛИГНЕНИ ХЕМОПАТИИ – КОНТРАВЕРСИИ“.

Конференцията ще се проведе в периода 05-08 октомври 2017 г. в хотел „Маджестик“, к.к. Слънчев бряг.

За да заявите Вашето участие, моля да попълните в сайтa на събитието -   https://conference-haematology-2017.com - регистрационен формуляр за участници.

За допълнителна информация можете да се обърнете към:


Михаела Янкулова
Конгресни мероприятия и фирмени събития„ВАСТЕЛС-България“
гр. София – 1612
бул. „Акад. Иван Гешов“ № 44
тел.: + 359 2 931 11 17/ вътр. 104
мобилен: + 359 888 502481
факс: + 359 2 489 96 06
www.wasteels.bg 

Plakat 2017 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

31 март 2017

В Мадрид, през юни, в рамките на 22-ри Конгрес на Европейската хематологична асоциация, ще се проведе първият Европейски изпит по хематология.

Този изпит може да провери знанията Ви по хематология и да ви осигури допълнителен знак за качеството на вашето образование като хематолог. Станете част от него и бъдете един от първите сред своите връстници. Информация на изпита можете да намерите тук.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15 март 2017

Излезе третата обновена версия на Европейската програма по хематология - European Hematology Curriculum.

 Новата версия отразява развитието на технологиите и фактическите познания в областта на хематологията, както по отношение на новите диагностични методи, така и на иновативните методи на лечение. Ако сте член на ЕНА можете да се запознаете с версията на сайта на асоциацията. Ако не сте член, БМСХ скоро ще представи новата версия на вашето внимание.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

20 февруари 2017

На 1 май 2017 год се отваря кандидатстването за Курс за обучение в областта на клинични проучвания - Clinical Research Training in Hematology, CRTH 2017-2018

 Курсът е адресиран на лекари в началото на кариерата си, които имат интерес от участие в клинични проучвания. Повече информация за курса и начина на кандидатстване можете да намерите тук.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  


1 февруари 2017

„Мадридска декларация в подкрепа на по-стриктни изисквания за обучението на хематолози“ ще бъде приета в рамките на 22-ия годишен конгрес EHA в Мадрид през юни. 
Като има предвид широкия обхват и иновативния характер на хематологията, Европейската хематологична асоциация подкрепя по-стриктни изисквания за обучението на хематолозите и поставя този въпрос като приоритетен пред националните хематологични дружества.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20 септември 2016

В летния брой за 2016 г. на своето периодично издание Hematopics Европейската хематологична асоциация представи Българското медицинско сдружение по хематология като дружество от семейството на европейските хематолози.

Цялата публикация можете да намерите на  

 https://issuu.com/mediaweb-issuu/docs/eha_hematopics_summer16_120916_issu?e=17506853/38824725 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

На 18-20 ноември 2016 г. в Луковит ще се проведе Пети национален симпозиум Млад хематолог, организиран от Българското медицинско сдружение по хематология. Информация за събитието ще намерите на   http://www.wasteels.bg/bg/congresno-subitie/peti-nacionalen-simpozium-mlad-hematolog 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

На 6 - 7 Октомври 2016 г. във Велико Търново ще се проведе редовна работна среща на Научната група по миелопролиферативни неоплазии. На срещата ще се преоценят и осъвременят МЕТОДИЧНИ НАСОКИ за диагностика и лечение на на острите и хронични миелопролиферативни заболявания. Новите методични указания ще бъдат публикувани в списание „Клинична хематология“ и на сайта на Българското медицинско сдружение по хематология.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

На 3- 5 Юни 2016 г. в Хасково се проведе Трета национална среща на хематолозите от доболничната медицинска помощ, организирана от Българското медицинско сдружение по хематология. Информация за събитието ще намерите на   http://www.wasteels.bg/bg/congresno-subitie/treta-nacionalna-sreshcha-na-hematolozite-ot-dobolnichnata-medicinska-pomoshch 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7 март 2016

TIF Brochure for MSc 

Distinguished President of the Board,

The unique postgraduate programme titled MSC PROGRAMME (BLENDED) ON “INHERITED HAEMOGLOBIN DISORDERS is being developed by Thalassaemia International Federation (TIF) and the University of Nicosia (UNic).

His very exciting educational Programme is being launched in September 2016. It is a unique Programme, with its faculty including world-renowned international experts, as you will notice on the attached schedule. It is recognised globally and is supported by the European Haematology Association and the International Society of Haematology.

You can find more information on the MSc Programme in the following link, as well as on the attached brochure.

  http://tif-msc-inherited-haemoglobinopathies.weebly.com/

Finally, it is important to note that scholarships are available to health professionals on behalf of TIF and UNic.

Medical specialists are invited to seek more information and apply directly to the UNic by forwarding all enquiries

regarding the specific programme to This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Please also find the application and brochure form from here - Download the Application FormDownload MSc Analytical SheduleDownload Brochure for MSc

You are kindly requested to promote the information of this exciting MSc Programme to all medical specialists of your Society/Association.

Kindest Regards,

Dr Androulla Eleftheriou BSC, MSc, PhD

Executive Director, Thalassaemia International Federation

Executive Director, Cyprus Alliance for Rare Disorders

Head of the World Health Organisation (WHO) Collaborating Centre for

Thalassaemia Control in Cyprus.

Thalassaemia International Federation

PO Box 28807, Nicosia 2083, Cyprus

Tel: +357 22 319 129

Fax: +357 22 314 552

Email:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.thalassaemia.org.cy

26 октомври 2015

По време на откриването на Десетия национален конгрес по хематология и Десети Балкански хематологичен ден - 2015 год., бяха получени три поздравителни адреса. Единият - от Министъра на здравеопазването - д-р Петър Москов, другият - от д-р Венцислав Грозев – председател на УС на Български лекарси съюз. Третият поздравителен адрес бе получен от Проф. д-р Асен Гудев - Председател на УС на Съюз на българските медицински специалисти.

Прилагаме на Вашето внимани пълните текстове на поздравителните адреси.

10-ти Национален конгрес по хематология Page 1

Pozdravlenie BLS

Izh.N20151022 1 Adress Hematolology

18 септември 2015 

Уважаеми колеги,

Имамe удоволствието да Ви информираме за предстоящите научни прояви, организирани от Българското медицинско сдружение по Хематология:

Х-ти НАЦИОНАЛЕН КОНГРЕС ПО ХЕМАТОЛОГИЯ

и

Х-ти БАЛКАНСКИ ХЕМАТОЛОГИЧЕН ДЕН,

които ще се проведат от 22 до 25 октомври 2015 в „РИУ ПРАВЕЦ РИЗОРТ” 4* - гр. Правец.

 Допълнителна информация можете да получите на следния адрес:

   http://www.wasteels.bg/bg/congresno-subitie/x-ti-nacionalen-kongres-po-hematologiya-i-h-ti-balkanski-hematologichen-den,

 както и да изтеглите електронна брошура в pdf формат.

 Очакваме Ви !

Фирма организатор: ВАСТЕЛС-България

 за контакти: Росица Джурова

гр. София – 1612

 бул. „Акад. Иван Гешов“ № 44

тел.: + 359 2 931 11 17/ вътр. 106

 мобилен: + 359 888 507778

 факс: + 359 2 489 96 06

 www.wasteels.bg 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЧЕТВЪРТИ НАЦИОНАЛЕН СИМПОЗИУМ "МЛАД ХЕМАТОЛОГ"

ще се проведе от 13 до 15 НОЕМВРИ 2015 в „ГРАНД ХОТЕЛ ЯНТРА” - гр. Велико Търново

Регистрационен формуляр можете да попълните на следния адрес:

  http://wasteels.bg/bg/congresno-subitie/chetvrti-nacionalen-simpozium-mlad-hematolog#form-participant-ivmladhem

Повече информация можете да получите от фирмата-организатор:

„ВАСТЕЛС - България” ЕООД
гр. София 1612, бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов” 44 
лице за контакт: Женя Савова
тел./факс: + 359 2 931 11 17; + 359 2 489 96 06
моб. тел: 0884 28 20 06
е-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
web site: www.wasteels.bg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14 юни 2015  

Днес приключи юбилейният 20ти Конгрес на Европейската хематологична асоциация (EHA).

Събитието се състоя в Панаирния град на Австрийската столица - Виена.

resizedimage250151-EHA20-Anniversary-ViennaRGB-internettransp messezentrum wien 01 13ad614d8c

Предлагаме Ви няколко интересни видеоматериала – от церемонията по откриване и една от съпътстващите прояви.

   http://tv.ehaweb.org/?post_type=videogallery&p=91 

  http://tv.ehaweb.org/?post_type=videogallery&p=94

Следващото 21во издание на Конгреса, ще се проведе от 9 до 12 юни 2016 г. в Bella Center, Копенхаген, Дания.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1 май 2015  

Dear Colleagues,On behalf of the Congress Executive Board, the local Organizing Committee and the Council of the European and Mediterranean League against Thromboembolic Diseases, it is with great pleasure and privilege to invite you to the 24th International Congress on Thrombosis to be held in Istanbul, Turkey on May 4-7, 2016.This will be the third ICT Congress held in Turkey. The first two were held in 1974 and 2008 by Prof. Dr. Orhan N. Ulutin who was a founding member of many international organizations, including EMLTD and the Hemostasis and Thrombosis Congresses in Turkey.The Scientific Programme of the upcoming Congress will cover topics ranging from various fields of clinical and laboratory issues on thrombosis and related scientific issues. The Congress will feature contemporary lecture topics, evidence-based hematology sessions, and satellite symposia covering the latest developments on thrombotic diseases. The education program of the Congress will strike a balance between the needs of both basic and clinical issues. We took great care in designing a program that caters to the needs of younger attendees through discussions that foster scientific exchange, presentations, awards and special social functions.The cultural program also promises to be appealing, and will highlight Istanbul's proud culture and national heritage. Istanbul’s history dates back to the end of the 4th century B.C., and relics from the Hellenic, Roman, Byzantine and Ottoman periods are scattered throughout the city. The Hagia Sophia, Basilica Cistern, Blue Mosque, Grand Bazaar, Topkapı Palace and Turkish Baths, all contribute to Istanbul’s unique experience as an open-air museum. You will have the opportunity to discover Turkish music, art and architecture, enjoy delicious Turkish and Ottoman cuisines, and experience worldrenowned Turkish hospitality. Istanbul’s unique geography at the crossroads of Europe and Asia, allows the world “to meet where the continents meet”.The Haliç Congress Center will be the venue for the Congress. The Haliç Congress Center is ideally situated along the shores of the Golden Horn. The Center is easily accessible from hotels and via public transportation to and from the entire city.Once again, on behalf of the Executive Board of EMLTD and of the Organizing Committee, I would like to invite you to the 24th International Congress on Thrombosis. I sincerely believe that you will enjoy both the scientific and cultural aspects of the programme, and the pleasure of spring time in Istanbul.

You can make your registration at the following link -  http://www.thrombosis2016.org/index.php?go=pre_inscripcion


I look forward to personally welcoming you to Istanbul in May, 2016!Ahmet Muzaffer Demir, M.D.
President of 24
th International Congress on Thrombosis>

podpis

 cartel low

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20 Април 2015  

 

 

Уважаеми колеги,

Имамe удоволствието да Ви информираме за предстоящите научни прояви, организирани от Българското медицинско сдружение по Хематология –

Х-ти НАЦИОНАЛЕН КОНГРЕС ПО ХЕМАТОЛОГИЯ

и

Х-ти БАЛКАНСКИ ХЕМАТОЛОГИЧЕН ДЕН,

които ще се проведат от 22 до 25 октомври 2015 в „РИУ ПРАВЕЦ РИЗОРТ” 4* - гр. Правец.

Допълнителна информация можете да получите на следния адрес:

   http://www.wasteels.bg/bg/congresno-subitie/x-ti-nacionalen-kongres-po-hematologiya-i-h-ti-balkanski-hematologichen-den,

както и да изтеглите електронна брошура в pdf формат.

Очакваме Ви !

Фирма организатор: ВАСТЕЛС-България

 за контакти: Росица Джурова

 гр. София – 1612

 бул. „Акад. Иван Гешов“ № 44

 тел.: + 359 2 931 11 17/ вътр. 106

 мобилен: + 359 888 507778

 факс: + 359 2 489 96 06

 www.wasteels.bg

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 

19 Февруари 2015   

Уважаеми колеги,

 

Информираме Ви за предстоящо научно събитие, органиизрано от Европейската асоциация по хематология "Hematology Tutorial on Diagnosis, Prognosis and Management of Hematologic Malignancies", което ще се проведе в гр. Ереван, Армения, 27-29 март 2015 г .

Стандартната такса регистрация е 150 евро, а за членове на EHA (Европейската асоциация по хематология) таксата ще е 75 евро.

За хематолози извън Армения, EHA поема до 200 евро разходи за пътуване и безплатна регистрация за 15 участника.

За повече информация , моля посетете уеб страницата с информация за събитието, както и да се запознаете с този флайер.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

28 Януари 2015

 

 Dear Colleagues,

5th International Congress on Leukemia - Lymphoma - Myeloma will be held

in Istanbul, Turkey between the dates of May 21-23, 2015 under the

auspices of Turkish Society of Hematology.

This three-day meeting promises to be an outstanding congress with an

innovative scientific program and world renowned invited scientists in

the field of leukemia, lymphoma and myeloma. We have already formed an

international scientific faculty - each experts in their fields - and

asked each faculty member to design their own session. We aim to discuss

these malignancies and related therapies in all aspects. Please find the

program enclosed for your review.

The target group for this meeting is, in addition to adult and pediatric

pyhsicians / clinicians specialized in hematology/oncology, but also

post doctorate fellows, students as well as basic scientists and

laboratory staff.

We would appreciate your support and assistance to announce this meeting

in your institution and country among the scientists who are working in

hematology/oncology areas and also encourage them to attend this

meeting. We would kindly ask you to publish the following information on

your institutions website;

5th International Congress on Leukemia - Lymphoma - Myeloma, May 21-23,

2015 Istanbul, Turkey. Abstract submission deadline is February 6, 2015.

For more information please visit our website at

  http://www.icllm2015.org[1]

Download the brochure HERE !

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 23 Януари 2015

Уважаеми колеги,

Предстои научна конференция, организирана от EHA-SWG “Elderly Task Force in Hematology” - „Възрастта в хематологията , още въпроси“, която ще се състои на 8-9 Май 2015 в гр. ЛисабонПортугалия

Ще бъдат обсъдени  всички аспекти на патофизиологията на остаряването, комлексната  гериатрична  оценка, изчисляването на “Fitness score” при  възрастни пациентилечението на хемопатиите, включително малигнените, използването на различни биомаркери, възможностите за стволово-клетъчна трансплантация, палиативни грижи, ваксини.

„Кръгла маса“ ще даде възможност за дискусия с пациентски организиации за непосрещнатите потребности и етични проблеми при лечението на възрастните пациенти.

 Можете вече да се регистрирате.

 Краен срок  за ранна регистрация 31-ви Март  2015. 

 Членовете на EHA ползват отстъпка от € 75 от регистрационната такса.

За допълнителна информация моля посетете старницата на  EHA и от брошурата тук.

  http://www.ehaweb.org/congress-and-events/scientific-events/eha-swg-scientific-meetings/eha-swg-scientific-meeting-focus-on-aging-and-hematology-the-next-questions/.

Прилагаме Ви и полученото писмо:

Dear colleagues,

The EHA Scientific Working Group “Elderly Task Force in Hematology” and EHA are delighted to invite you to a two days brainstorming on the specific issues of elderly patients with benign or malignant hemopathies and present an update of the current knowledge in the field.

With this email we would like to kindly ask you to share the information about this meeting among your members and announce it on your society’s website.

 Please find below the text that you could use for your website:

 The EHA-SWG Scientific meeting: Aging and Hematology: the next questions… will take place on May 8-9, 2015 in Lisbon, Portugal. This meeting will cover all aspects of pathophysiology of aging, comprehensive geriatric assessment, fitness scoring of older patients, treatment of hemopathies as well as treatment of malignant hemopathies (and others biomarkers, stem cell transplantation, palliative care, vaccines). A dedicated Round table will provide a room for discussion with patient organisations to better understand the currently unmet needs and ethical problems in the treatment of the elderly.

 The registration is now open and the deadline for the early registration is March 31, 2015.EHA members benefit from a € 75 discount on the registration fee.

 For further information about the program and registration, please visit EHA website at   http://www.ehaweb.org/congress-and-events/scientific-events/eha-swg-scientific-meetings/eha-swg-scientific-meeting-focus-on-aging-and-hematology-the-next-questions/. Attached is a flyer of this meeting for dissemination.

Thank you in advance for your collaboration.

Yours sincerely,

 Prof Dominique Bron 

 Chair of the EHA-SWG “Elderly Task Force in Hematology”

European Hematology Association

www.ehaweb.org

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

EHA Executive Office

 Koninginnegracht 12b | 2514 AA The Hague | The Netherlands

 Tel: +31 (0)70 3020 099

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12 декември 2014

Съобщение до всички заинтересовани !

Относно: Получаване на кредитни точки –

Уважаеми колеги,

Приканваме всички, желаещи да получат кредитните си точки от ЕHA, да направят своята безплатна регистрация в сайта на ЕНА (ако нямат такава) – прилагаме за Ваше улеснение линк за безплатната регистрация:

   https://www.pe-online.org/subscribe/?pid=343&langid=61

Краен срок: 30 декември 2014 год.

Прилагаме списъка на всички участници в горепосочената конференция с начин изписване на имената и МОЛЯ регистриращите се да изпишат имената си точно по този начин, за да бъдат добавени след това коректно към списъка на участници в системата на EHA:

Alexandar Hadjitzenev

Alexandar Yordanov

Alexandra Dandova

Anelia Lilova

Aneta Kubadinova

Antoaneta Georgieva

Antoaneta Mihova

Arif Latifi

Asselina Assenova-Dermendjiiska

Aurelio Toshevski

Borche Georgievski

Boris Krastev

Boyan Semov

Branimir Spasov

Denitza Milcheva Pantaleeva

Denka Ivanova Kostova

Dimitar Dimov Ribov

Dimitar Kostov

Donka Vassileva

Dora Popova

Dora Tumbeva

Doroteya Todorieva

Dushko Dukovski

Elena Botsova

Elena Vikentieva

Elina Beleva

Emil Spassov

Evgeniy Hadjiev

Fani Lulcheva

Gabriela Kostova

Galya Kondeva

Gancho Yotov

Georgi Arnaudov

Georgi Balatzenko

Georgi Dimitrov Georgiev

Georgi Ivanov Georgiev

Georgi Mihailov

Georgi Stoyanov

Georgi Tonchev

Gergana Tzvetkova

Grozdenka Vandova

Hinko Varbanov

Hristina Ivanova

Ilina Micheva

Irena Galabova

Irina Koleva

Ismail Amin

Ivailo Hristov

Ivan Damyanov

Ivan Gigov

Ivan Kindekov

Ivan Petkov

Ivanka Hristova

Ivanka Nenova-Chilova

Janin Stoyanova

Juilian Rainov

Kalin Mihailov

Kamelia Milcheva

Katia Ivanova

Katia Sapunarova

Katia Sotirova

Kina Nikova

Lidia Gartcheva

Lilia Sivcheva

Luibomir Mitev

Luibomir Natzin

Magdalena Vuldjeva

Margarita Guenova

Maria Dimitrova

Maria Laleva (Dimova)

Maria Racheva

Maria St. Dimitrova

Maria Todorova

Marian Haralampiev

Mariana Gelinska

Mariana Valcheva

Maya Mileva

Merlin Efraim

Milan Yagurinosky

Milcho Minchev

Milena Kioseva

Milena Slavova-Penkova

Milena Stojchov

Monka Todorova-Dancheva

Natalia Kokudeva

Natasha Stoyneva

Nikolay Nedialkov

Nina Petkova

Oliver Karanfilski

Pencho Georgiev

Penka Ganeva

Petar Kulaksazov

Petko Tanev

Polina Ogneva

Raya Petrova

Rositza Vladimirova

Sanja Trajkova

Sevil Ahmed

Shukrie Chaush

Silvia Simeonova

Snezhana Stoyanova

Snezhanka Stoilova

Stanislav Simeonov

Stefan Goranov

Stefka Koldamova

Svetla Ivanova-Popadiyna

Svetlana Balkanov

Tania Mihailova

Tania Popova

Tania Russeva

Tanya Yankova

Temenuzhka Boneva

Teodora Assenova

Tinka Slavcheva Kateva

Totka Dimitrova

Traiche Ristesky

Tzvetanka Valchanova

Tzvetelina Peicheva

Valentin Vrachev

Valentina Madjarova

Vania Popova (Slavcheva)

Vasko Graklanov

Vassil Hrischev

Vassil Porodinsky

Velina Cherkezova

Vera Stoeva

Veselina Goranova - Marinova

Veska Ivanova

Viktoria Babacheva

Yanitza Georgieva

Yavor Petrov

Yordanka Stanilova

Yordanka Tzoneva

Zhanet Grudeva-Popova

Zhivko Kalinov

Zlatka Popova

Zlate Stojanoski

След като бъде направена регистрацията в системата на EHA, моля да се изпрати

и-мейл съобщение до:    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

с предмет / SUBJECT на съобщението – EHA ACCOUNT CREATED

По този начин ще знаем, че можем да добавим вече регистрирания участник, който ще може да получи своите точки - до 48 часа.

Прилагаме списък на вече регистрираните официално в системата на EHA, които ще могат вече да си получат точките за участието си в XI Национална конференция по клинична хематология, Пловдив, 2014:

Оттук можете да изтеглите официалната инструкция как да изтеглите своите точки. 

Bulgarian Medical Society of Hematology
192699 - XIth National Conference of Clinical Hematology
14-12-2014
Attendance
           
Name Registration number PE Organisation Date Description Date added.
Antoaneta Georgieva 82924 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Branimir Spasov 86278 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Donka Vassileva 72535 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Doroteya Todorieva 2001961 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Gueorgui Balatzenko 72337 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Irena Galabova 71414 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Janet Grudeva 8787 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Jordanka Stanilova 80449 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Julian Raynov 7761 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Katia Sotirova 80841 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Lidia Gartcheva 5154 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Lubomir Nacin 89324 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 14-12-2014
M.L. Guenova 78222 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 14-12-2014
Maria Dimitrova 2002802 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 14-12-2014
Mariana Gelinska 88885 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Mariq Todorova 86922 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Mayya Mileva 87182 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Monka Todorova 89160 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Nina Petkova 81419 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Petko Tanev 70935 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Sanja Trajkova 78283 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Svetla Ivanova-Popadiyna 79050 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Tanya Russeva 72556 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Tanya Yankova 87225 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Vanya Slavcheva 72340 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 14-12-2014
Vasko Graklanov 87105 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
velina cherkezova 78307 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Vera Stoeva 2002771 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Veska Ivanova 2001305 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Vesselina Goranova-Marinova 2002643 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
Viktoria Babacheva 88999 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014
ZHANET POPOVA 2000835 EHA-CME Unit 11-10-2014 XIth National Conference of Clinical Hematology 06-12-2014

 

При въпроси и необходимост от уточнения, моля изпратете и-мейл съобщение до:

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  или се обадетете на 0889 546 506.

С уважение,

Георги Сотиров

Импресив ЕООД,

Фирма-организатор

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

21 ноември 2014

Уважаеми колеги,

Предлагаме на Вашето внимание покана за участие в два от актуалните проекти на EHA.

Като активен партньор на ЕНА в програмите, насочени към младите хематолози, Българското Meдицинско Сдружение по Хематология Ви предоставя възможността да участвате в:

  http://www.ehaweb.org/education-science/education/competence-survey/

Моля информирайте и други колеги, които биха проявили интерес към тази покана.  

За въпроси и допълнителна информация:

проф. Маргарита Генова,  

02/ 9701222, 0879 104908

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

д-р Веселина Горанова

032/  602 298, 0888 885741

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Pokana YoungHematologist

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14 ноември 2014

 

Уважаеми колеги,

Във връзка с акредитацията на XIтата Национална конференция по клинична хематология към ЕНА, Ви информираме, че всички, които са присъствали на конференцията, биха могли да получат своите 8 кредитни точки, единствено след като попълнят и изпратят по и-мейл посочения въпросник за оценка на лекторите. Формулярът за оценка можете да свалите оттук.

Моля изпращайте попълнената форма като DOC файл на е-мail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Крайният срок за изпращане на попълната анкета е 30 ноември 2014 год.

В случай, че участник в конференцията не е изпратил попълнената форма в срок,  губи правото да получи своите кредитни точки.

Благодаря Ви за съдействието !

Георги Сотиров

организатор на конференцията

за контакти: 0889 546 506

  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

Предлагаме на Вашето внимание краткия документален филм, заснет по време на  ХIтата Национална конференция по клинична хематология, провела се от 9 до 11 октомври 2014 г., в хотел Империал, гр. Пловдив.

 https://www.youtube.com/watch?v=9fqJFScBpk4 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

За всички участници в ХIтата Национална конференция по клинична хематология, от 9 до 11 октомври 2014 в Пловдив !!!

Актуална към 6.10.2014 год. НАУЧНА ПРОГРАМА, можете да изтеглите оттук.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Уважаеми колеги,

Приканваме всички от Вас, които все още не са изпратили своята заявка за участие в ХIтата Национална конференция по клинична хематология, която ще се проведе от 9 до 11 октомври 2014 год. в хотел Империал в Пловдив.

Заявката за участие може да бъде попълнена onlineна този линк:

   http://plovdiv14.bulgarian-hematology.com/bg/component/aicontactsafe/?view=message&layout=message&pf=1&redirect_on_success=

Моля да уредите и плащането на членския внос към Българското медицинско сдружение по хематология до 2014 –та година включително.

Членският внос може да бъде заплатен по банков път по сметката на Българско медицинско сдружение по хематология ( БМСХ ):

УНИКРЕДИТ БАНК - КЛОН ЕВРОПА, УЛ.АЛАБИН №58, 1000 СОФИЯ

BG91 UNCR 9660 1075 3424 00 

БАНКОВ КОД: UNCRBGSF

Моля опишете като допълнително пояснение в платежното нареждане „членски внос за ....” /напишете годината/годините, за която/които плащате /.

За повече информация оставаме на Ваше разположение и Ви очакваме в Пловдив !

С уважение,

Организацинен комитет

проф. Стефан Горанов, дмн

- началник Клиника по Клинична Хематология,

към УМБАЛ „Св. Георги” ЕАД, гр. Пловдив

мобилен телефон: 0888 889627

Георги Сотиров

организатор на конференцията

мобилен телефон: 0889 546506

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

За всички участници в ХIтата Национална конференция по клинична хематология, от 9 до 11 октомври 2014 в Пловдив !!!

Актуална към 19.09.2014 год. НАУЧНА ПРОГРАМА, можете да изтеглите оттук.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Уважаеми колеги,

С удоволствие Ви информираме, че ХIтата Национална конференция по клинична хематология, която ще се проведе от 9 до 11 октомври 2014 в Пловдив, е акредитирана от Европейския съвет по акредитация в хематологията към Европейската хематологична асоциация (EHA) и

всеки регистриран участник ще получи 8 СМЕ кредитни точки.

Допълнителна информация за начина на получаване на кредитните точки, ще получите при регистрация и получаване на комплекта конферентни материали.

 

От организаторите ! 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

15 Август 2014 

Уважаеми Дами и Господа,

 

Трети Национален симпозиум „Млад хематолог” ще се проведе в хотел „Калина Палас”, гр. Трявна, в периода 07 - 09 ноември 2014 г.

1. Организатори на Трети Национален симпозиум „Млад хематолог”: 
Българско Медицинско Сдружение по Хематология (БМСХ)

Управителен съвет на БМСХ:

 • проф. д-р Маргарита Генова, дм
 • доц. д-р Юлиан Райнов, дм
 • проф. д-р Георги Михайлов, дм
 • проф. д-р Стефан Горанов, дмн
 • доц. д-р Валерия Калева, дм
 • проф. д-р Георги Балаценко, дм
 • доц. д-р Евгений Хаджиев, дм
 • проф. д-р Жанет Грудева-Попова, дм
 • доц. д-р Лиана Герчева, дм
 • д-р Лилия Сивчева
 • Ангелина Василева

Фирма организатор:

„ВАСТЕЛС-България” ЕООД
гр. София 1612, бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов” 44 
лице за контакт: Росица Джурова 
тел: 02/931 06 36; 02/931 11 17
моб. тел: 0888 50 77 78
е-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
web site: www.wasteels.bg

 

 

2. Важни дати на Трети Национален симпозиум „Млад хематолог”:

Регистрация на участниците на място -

хотел „Калина Палас”

07 ноември 2014 -

след 14:00 часа

Официално откриване - Вечеря „Добре дошли”

07 ноември 2014 г. 

- 19:30 часа

Официална вечеря

08 ноември 2014 г. 

- 20:00 часа

Официално закриване на Симпозиума

09 ноември 2014 г. 

- 13:00 часа

3. Официален език на Трети Национален симпозиум „Млад хематолог”:

 • Български език и Английски език

4. Основни теми на Трети Национален симпозиум „Млад хематолог”:

 • * Бенигнени хематологични заболявания;
 • * Миелопролиферативни неоплазии;
 • * Лимфопролиферативни неоплазии;
 • * Миелодиспластични синдроми;
 • * Хематологична диагностика;
 • * Персонализирана медицина;
 • * Европейските практики за специализиращи хематолози;
 • * Иновативни модули на обучение на младите хематолози.

5. Акредитация:

Трети Национален симпозиум „Млад хематолог” ще бъде акредитиран по критериите на Европейския съвет по акредитация в хематологията (ЕСАХ) към Европейската хематологична асоциация с СМЕ кредитни точки, както и към Българския лекарски съюз.

6. Заявки за участие в Трети Национален симпозиум „Млад хематолог”:

За заявка на Вашето участие моля да изпратите регистрационна форма до 15 септември 2014 г. регистрационна форма - участници ще откриете в официалния сайт на симпозиума -   http://wasteels.bg/offers/mlad-hematolog/index.html

За въпроси и допълнителна информация:

 • проф. д-р Маргарита Генова, дм – Председател на БМСХ:   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; телефони: 02/970 12 22; 0879 10 49 08
 • доц. д-р Юлиан Райнов, дм – Зам. председател на БМСХ:   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; телефони: 02/922 63 44; 0888 15 55 99

Заповядайте в хотел „Калина Палас”, гр. Трявна!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

29 Юли 2014  

Уважаеми колеги,

Прилагаме на Вашето внимание изпратената от EHA - Eвропейската хематологична асоциация, информация за провеждането на научна среща на тема МУЛТИПЛЕН МИЕЛОМ, която ще се проведе от 5 до 7 Септември 2014 год. в Барселона, Испания.

Брошура можете да свалите оттук

Dear colleagues,    

The Scientific Working Group (SWG) Multiple Myeloma and EHA are organizing a three-day meeting focusing on recent advances in Multiple Myeloma, which will take place from September 5-7, 2014 in Barcelona, Spain. With this email we would like to kindly ask you, if you could share the information about this meeting among your members and/or announce it on your society’s website.

Please find below the text that you could use for your website:

The EHA-SWG scientific meeting Multiple Myeloma will take place fromSeptember 5-7, 2014 in Barcelona, Spain. This meeting will cover the genome wide studies, molecular diagnostics, GWAS analyses, imaging, MRD monitoring, myeloma stem cells, targeted treatment strategies, clinical trial portfolio, bio-banking and guidelines. In particular, this meeting will provide an innovative format that allows room for discussion. Voting boxes will be used for the self-assessment of participants. The online registration is now open. EHA members benefit from a € 75 discount on the registration fee.

This scientific meeting is EHA-CME accredited for 14 points and attached is a meeting’s flyer for dissemination.

For further information about the program and registration, please visit EHA website at  http://www.ehaweb.org/congress-and-events/scientific-events/eha-swg-scientific-meetings/multiple-myeloma/.

We would like to thank you in advance for your collaboration.

Yours sincerely,

Prof Pieter Sonneveld                                              Prof Gareth Morgan 

Chair SWG Multiple Myeloma                                   Chair of the EHA SWG Scientific Meeting

European Hematology Association                           European Hematology Association

European Hematology Association

 http://www.ehaweb.org/

  

EHA Executive Office
Koninginnegracht 12b | 2514 AA The Hague | The Netherlands
Tel: +31 (0)70 3020 099

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25 Юли 2014 
 

logo bmsh

goshe

с подкрепата на

Genzyme2

отбелязват

26 юли – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БОЛЕСТ НА ГОШЕ

 kartinka

С цел повишаване на обществената информираност и насочване на вниманието към проблемите и предизвикателствата, свързани с диагностицирането, лечението и рехабилитацията на пациентите с болестта на Гоше, Българското медицинско сдружение по хематология и Национална Гоше организация организират информационни мероприятия в цялата страна.

ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО:

Болестта на Гоше е прогресиращо, мултисистемно, инвалидизиращо и потенциално живото-застрашаващо заболяване. Клиничните картина при най-честия първи тип включва следните симптоми – хепатоспленомегалия, тромбоцитопения, анемия и костна патология.

Заболяването е с разнообразна проява - от бърза с агресивно прогресиращ ход с неврологични усложнения при втори тип, който обикновено е с фатален край до две годишна възраст, до постоянно, но бавно прогресиращо заболяване, водещо до значителна инвалидизация и често преждевременна смърт. Данните за честотата на заболяването за най-честия първи тип варират между 1:500 (Ешкенази евреи) до 1:100,000 в останалите етноси.Това е най-честата форма без неврологични усложнения засягаща всички възрасти, като тежестта на симптомите при деца и възрастни не зависи от възрастта на пациента, а от продължителността им преди поставянето на диагнозата, което прави ранната диагноза изключително необходима, както и незабавното започване на заместителна терапия с цел постигане оптимален резултат от лечението.

Забавянето или пропускането на диагнозата се дължи както на недостатъчна информираност, така и на известно подценяване от специалистите на възможността да срещнат пациенти с болестта на Гоше в практиката си, така и на широкия спектър на клинична изява и неспецифичност на началните симптоми, което изисква широка дифренциална диагноза, в това число с малигнени хематологични заболявания, имунни и чернодробни заболявания и др. Последствията от забавената или пропусната диагноза са необратими, а понякога и животозастрашаващи усложнения, както и извършването на ненужни инвазивни изследвания и неподходящо лечение.

В тази връзка, от 2014 година Българското медицинско сдружение по хематология с подкрепата на Genzyme Sanofi стартира програма, в която участват активно хематолози от цялата страна. Целта е да повиши информираността за заболяването всред медицинските специалисти, да се адаптират най-актуалните алгоритми за диагностика за условията в България, които да позволят провеждането на скринингова програма сред високорисково население.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

12 Юли 2014 

Официалната уебстраница на XIтата Национална конференция по клинична хематология е вече на Ваше разположение -

www.plovdiv14.bulgarian-hematology.com 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Уважаеми госпожи и господа,

Информираме Ви, че срокът за ранна регистрация за участие в ХІтата Национална конференция по клинична хематология е удължен до 20 юни 2014.

Моля направете своята ON-LINE регистрация оттук или изпратете заявката Ви като свободен текст на електронен адрес:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Импресив ЕООД - фирма организатор 

0889 546 506

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ТРЕТО СЪОБЩЕНИЕ

 

Уважаеми колеги,

Информираме Ви, че вече е възможно да направите своята ON-LINE регистрация за участиев XІтата НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО КЛИНИЧНА ХЕМАТОЛОГИЯ на тема „Съвременни терапевтични предизвикателства при възрастни пациенти с индолентни лимфоми и миеломна болест. Контраверсии”, която ще се проведе от 9 до 11 Октомври 2014 год., в хотел „Империал”, гр. Пловдив.

 

Он-лайн регистрация можете да направите - оттук

Моля изпратете първо on-line формуляра за участие и след получаване на потвърждение от страна на организатора, можете да заплатите таксите за участие.

Напомняме на всички членове на Българското медицинско сдружение по хематология да заплатят членския си внос за 2013, 2014 година.

 Членският внос може да бъде заплатен по банков път по сметката на Българско медицинско сдружение по хематология ( БМСХ ):

УНИКРЕДИТ БАНК - КЛОН ЕВРОПА, УЛ.АЛАБИН №58, 1000 СОФИЯ

BG91 UNCR 9660 1075 3424 00

БАНКОВ КОД: UNCRBGSF

Моля опишете като допълнително пояснение в платежното нареждане „членски внос за ....” /напишете годината/годините, за която /които плащате /.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ВТОРО СЪОБЩЕНИЕ

   

Българското медицинско сдружение по хематология

Клиника по клинична хематология

при Медицински университет и Университетска болница „Св Георги”- Пловдив

организират

XІ НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО КЛИНИЧНА ХЕМАТОЛОГИЯ

„Съвременни терапевтични предизвикателства при възрастни пациенти с индолентни лимфоми и миеломна болест. Контраверсии”

9-11 Октомври 2014

Хотел „Империал”- Пловдив

Организационен комитет:


Председател: Проф. д-р Стефан Горанов д.м.н.

Секретар: д-р Веселина Горанова Маринова, дм


Членове:

проф. д-р Маргарита Генова, д.м.

проф. д-р Георги Михайлов, д.м.

доц. д-р Юлиян Райнов, д.м.

Научен комитет:

Председател: Доцент д-р Лиана Герчева, дм
Секретар: д-р Катя Сотирова

Членове:

Проф. д-р Георги Балаценко, д.м.

Проф. д-р Ставри Тошков, д.м.

Проф. д-р Жанет Грудева, д.м.

доц. д-р Евгений Хаджиев, д.м.

доц. д-р Валерия Калева, д.м.

доц. д-р Николай Цветков, д.м.

доц. д-р Иван Гигов, д.м.

Фирма организатор:


Импресив ЕООД, 4003 Пловдив, ул. Гонда вода № 8, ПК 85

ЕИК: 202131324, BG202131324, МОЛ: Георги Сотиров

представлявана от г-н Георги Сотиров – 0889 546 506,  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Важни дати на XІ Национална конференция по клинична хематология:

Начало на регистрацията

22 Април 2014

Краен срок за внасяне на членски внос

в БМСХ за 2013 и 2014 год.

15 май 2014

Ранна регистрация за участие в XI Национална конференция по клинична хематология

до 30 Май 2014

Краен срок за подаване на резюмета на

/до 250-300 думи / e-mail

Форма за резюмета можете да изтеглите оттук:       

  

Попълнената форма  се изпраща до:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

до 30 Юли 2014

Късна регистрация за участие в XІ Национална конференция по клинична хематология

от 01 Юни до
01 Октомври 2014

Потвърждение за прието участие с доклад/постер

01 Септември 2014

Основните теми на XІтата Национална конференция по клинична хематология са:

 • * Съвременна лечебна стратегия при индолентните лимфоми в ерата на таргетната терапия.
 • *   Поддържащо лечение при индолентни лимфоми и мултиплен миелом.
 • *  Лечение на усложнения при мултиплен миелом: миеломна нефропатия, амилоидоза, костни поражения, екстрамедуларен дебют и рецидиви, ортопедични и неврохирургични корекции.
 • *  Трансплантация на стволови клетки.

Повече информация за научната програма можете да получите от проф. Ст. Горанов 0888 889627,  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Медицинско изложение:

По време на XІ Национална конференция по клинична хематология, ще бъде организарана изложба на фармацевтични продукти, реагенти, консумативи и техника с приложение в областта на клиничната, лабораторна и трансфузионна хематология.

Регистрация за участие в XІ Национална конференция

Всички делегати на Конференцията (лекари-участници, студенти, медицински специалисти, служители на фармацевтични фирми) е желателно да заявят и заплатят своето участие предварително по преференциални цени на фирмата-организатор.

Регистрационни такси за участниците:

За членове на сдружението при ранна регистрация – 80 лева (до 30 май 2014 год.)

За членове на сдружението при късна регистрация – 120 лева (1.06– 01.10 2014 год.)

За нечленове на сдружението при ранна регистрация – 180 лева (до 30 май 2014 год.)

За нечленове на сдружението при късна регистрация – 230 лева (1.06– 01.10 2014 год.)

За специализиращи лекари и студенти – 30 лв.

Таксата за участие включва: нощувка със закуска на 9 и 10 октомври, обеди, вечери, участие във всички научни заседания, фирмени презентации и симпозиуми, конферентни материали, сертификат за участие.

ON-LINE регистрация можете да направите - оттук

Моля изпратете първо on-line формуляра за участие и след получаване на потвърждение от страна на организатора, можете да заплатите таксите за участие. 

Информацията за Вашата регистрация ще бъде изпратена на електронния адрес на организаторите, от които ще получите своевременно потвърждение и за повече информация можете да се обърнете към фирмата организатор на посочените телефони.

Всички такси за участие следват да бъдат преведени в банкова сметка на фирмата организатор:

АЛФА БАНК - КЛОН БЪЛГАРИЯ

Банков код: CRBABGSF, IBAN: BG37CRBA98981230017494

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

21 Февруари 2014

Уважаеми колеги,

Предлагаме на Вашето внимание писмо от Сдружението по хематология на Литва, във връзка предстоящото провеждане на Деветата балтийска конференция по хематология, която ще се проведе от 24 до 26 април 2014 год., във Вилнюс, република Литва.

проф. Маргарита Генова,

председател на БМСХ

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Уважаеми колеги,


Обръщам се към вас от името на Сдружението по хематология на Литва, което организира Деветата балтийска конференция по хематология, която ще се проведе от 24 до 26 април 2014 год., във Вилнюс, република Литва.

Бихме желали да разпространим информация за нашия конгрес до всички членове на Българското медицинско сдружение по хематология и да ги поканим да вземат участие в конференцията.


Балтийска конференция по Хематология се провежда ежегодно и се е превърнала не само в национален, а и международен форум за професионалисти, които се интересуват от развитие и подобряване на грижите към пациентите с хематологични заболявания.

Конференцията предоставя възможности за участие в презентациите и дискусиите на теми, свързани с най-съвременните постижения в тази област на медицината, а също и една чудесна възможност да се установи дългосрочно международно сътрудничество.

 

Прилагаме накратко информация за конференцията:


Деветата балтийска конференция по хематология

24-26 април 2014 год.

Вилнюс, република Литва.


По-подробна информация ще откриете на сайта на конференцията www.bch2014.com.
Моля натиснете ТУК за да изтеглите актуална /втора версия/ на предварителната програма на Деветата балтийска конференция по хематология.

Ще се радваме на интерес от ваша страна и сме на ваше разположение за повече информация. 


С уважение,


JURGA RAMANAUSKAITE
Project Leader
 


AIM GROUP INTERNATIONAL - VILNIUS OFFICE

Vytenio str. 46, LT-03229 Vilnius (Lithuania)
DIRECT +370 5 205 13 40
FAX +370 5 212 00 13

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
AIMGROUPINTERNATIONAL.COM 
 

************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

11 Февруари 2014 

ПЪРВО СЪОБЩЕНИЕ

Уважаеми КОЛЕГИ,

Уважаеми Дами и Господа, 

Имам удоволствието и приятното задължение да Ви съобщя за основната национална научна проява на Българско медицинското сдружение по хематология за 2014г.

XIТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО КЛИНИЧНА ХЕМАТОЛОГИЯ  

НА ТЕМА :

„СЪВРЕМЕННИ ТЕРАПЕВТИЧНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРИ ВЪЗРАСТНИ ПАЦИЕНТИ С ИНДОЛЕНТНИ ЛИМФОМИ И МИЕЛОМНА БОЛЕСТ. КОНТРАВЕРСИИ”

Конференцията ще се проведе под егидата на Българското медицинско сдружение по хематология, с организатор–домакин - Клиниката по клинична хематология при УМБАЛ  „Св Георги” ЕАД - гр. Пловдив.

Дата на събитието - 9, 10 и 11 октомври 2014г. в Пловдив, мястото – хотел Империал.

На конференцията, освен разнообразната научна програма с международно участие, ще бъдат разгледани и приети предложенията нанационалните групи по лимфоми и миеломи за осъвременяване и терапевтични корекции в същите раздели на „Методичните указания за диагностициране, лечение и проследяване на пациенти със заболявания на кръвта и кръвотворните органи”

Надяваме се на Вашето традиционно спонсорство и активно участие в провеждането на конференцията.

Техническите и организационни подробности, отделните такси по отношение фирмените участия, ще Ви бъдат съобщени от техническия организатор, г-н Георги Сотиров.

Като Ви благодаря предварително, изказвам своята увереност в продължението на съвместната ни работа за здравето на пациентите с кръвни заболявания и развитие на научните изследвания.

                                                          С уважение,  Проф. д-р Ст. Горанов, дмн

за контакти: 
 

проф. Ст. Горанов, GSM: 0888 889 627

фирма организатор „Импресив”  ЕООД, Пловдив

Георги Сотиров,

sotirov.joro@gmail.com

 

 

************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

 

29 Ноември 2013


На вниманието на всички участвали в Десетата национална конференция по клинична хематология 2013!

Сертификат за участие в конференцията можете да изтеглите оттук.

Запазете файлът на Вашия компютър, след което можете да разпечатате сертификата във формат А4.

************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

  

8 Ноември 2013 

 Уважаеми Дами и Господа, 
Втори Национален симпозиум „Млад хематолог” ще се проведе в хотел „Спорт Палас”,
в периода от 08 до 10 ноември 2013 г.

1. Организатори на Втори Национален симпозиум „Млад хематолог”:
БЪЛГАРСКО МЕДИЦИНСКО СДРУЖЕНИЕ ПО ХЕМАТОЛОГИЯ (БМСХ)

Управителен съвет на БМСХ:

Маргарита Генова
Юлиан Райнов
Георги Михайлов
Стефчо Горанов
Валерия Калева
Георги Балаценко
Евгени Хаджиев
Жанет Грудева-Попова
Лиана Герчева
Лили Сивчева
Ангелина Василева

Фирма организатор:

„ВАСТЕЛС-България”
гр. София 1202, бул. „Княгиня Мария Луиза” 102
лице за контакт: Росица Джурова
тел: 02/931-06-36; 02/931-11-17
моб.тел: 0888 50 77 78
е-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
site: www.wasteels.bg

Официален сайт на събитието:   http://wasteels.bg/offers/HEM13/index.html

2. Важни дати на Втори Национален симпозиум „Млад хематолог”:

Регистрация на участниците на място в хотел „Спорт Палас”

08 ноември 2013 г. - след 14:00 часа

Вечеря „Добре дошли”

08 ноември 2013 г. - 19:30 часа

Официално откриване на Симпозиума

09 ноември 2013 г. - 09:00 часа

Официална вечеря

09 ноември 2013 г. - 20:00 часа

Официално закриване на Симпозиума

10 ноември 2013 г. - 11:30-13:00 часа

3. Официален език на Симпозиума:

 • Български език и Английски език

4. Основни теми на Втори Национален симпозиум „Млад хематолог”:

 • Миелопролиферативни неоплазии
 • Лимфопролиферативни неоплазии
 • Миелодиспластични синдроми
 • Бенигнени хематологични заболявания
 • Хематологична диагностика
 • Хемопоетични стволови клетки
 • От фундаменталната наука до леглото на болния
 • Европейското младо поколение в хематологията

5. Акредитация:

Вторият Национален симпозиум ще бъде акредитиран по критериите на Европейския съвет по акредитация в хематологията (ЕСАХ) със СМЕ кредитни точки от Европейската хематологична асоциация и от Българския лекарски съюз.

6. Заявки за участие във Втори Национален симпозиум „Млад хематолог”:

Участниците на Симпозиума е необходимо да заявят своето желание за участие предварително като попълнят до 30 септември 2013 г.  формуляр за участие.

За въпроси и допълнителна информация:

 • доц. д-р Юлиан Райнов - e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; телефони: 02/970-12-16, 0888155599
 • проф. д-р Маргарита Генова - e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; телефони: 02/970-12-22, 0879104908


Заповядайте в хотел „Спорт Палас”, гр. Сливен!

************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

1 Ноември 2013


Електронна версия на сборника от резюмета, издаден за провеждането на Десетата национална конференция по клинична хематология можете да изтеглите оттук.

************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

3 Октомври 2013 

По време на откриването на Десетата национална конференция по клинична хематология бяха получени два поздравителни адреса. Единият от Ректора на Медицинския университет, Варна - проф. Д-р Красимир Иванов, а другият - от най-стария хематолог - проф. Евгения Йорданова, която е била учител и рецензент на повечето от хабилитираните понастоящем хематолози в България.

Evgenia Iordanova

 Krasimir Ivanov MU VARNA Custom

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 

************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

1 Октомври 2013 

 

Актуална програма (към 1.10.2013) на Х Национална конференция по клинична хемоталогия 2013, можете да изтеглите оттук.

*************************************************************************************************************************************************************************************************************************

25 Септември 2013 
 

Остават броени дни до началато на Х Национална конференция по клинична хематология ! Повече информация за събитието ще откриете в меню Научни прояви.

Хематологична-конференция-2013-Hematology-conference-2013

 

 

 

*************************************************************************************************************************************************************************************************************************

20 Септември 2013 
 

На вниманието на участниците в постерната сесия на Х Национална хематологична конференция !

Постерите трябва да бъдат с размери 120/90 см. (ширина/височина).

Таблата са с размери 160/120 см. (ширина/височина).

**************************************************************************************************************************************************************************************************************************

16 Септември 2013 

Актуална програма (към 16.09.2013) на Х Национална конференция по клинична хемоталогия 2013, можете да изтеглите оттук.

Повече информация за научната програма можете да получите от доц. Лиана Герчева -  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  .

**************************************************************************************************************************************************************************************************************************

5 Септември 2013 

Нови академични длъжности за наши

изтъкнати клиницисти хематолози и научни работници

Подобно радостно събитие клиничната хематология в нашата страна не познава. За кратък период от време получиха нови академични длъжности плеяда изтъкнати наши хематолози, имунолози и генетици, работници в сферата на клиничната хематология. Пътят прокара проф. д-р Ставри Тошков (генетик и Изпълнителен директор на НСБАЛХЗ) и за няколко месеца бе последван от проф. д-р Георги Михайлов (началник клиника по хематология към НСБАЛХЗ и национален консултант), проф. д-р Маргарита Генова (началник на лаборатория по хематопатология и имунология към НСБАЛХЗ е председател на Българското медицинско сдружение по хематология ), проф. д-р Георги Балаценко (началник на лаборатория по цитогенетика и молекулярна биологиия), проф. д-р Жанет Грудева – Попова ( началник клиника по Хематология и Онкология към УМБАЛ „Св Георги” - Пловдив). Д-р Георги Арнаудов - завеждащ Трасплантационното отделение към НСБАЛХЗ е новият „доцент”, а „професурата” е в ход и за доц. Донка Василева (завеждащ Радиогичния сектор към НСБАЛХЗ). Д-р Бранимир Спасов пък успешно защити дисертационен труд и е с новоприсъдена научно-образователна степен „Доктор”.

Честито! Пожелаваме на нашите нови професори и доценти успехи в научно-изследователската дейност и издигане на родната хематология на още по-авторитетно ниво!

**************************************************************************************************************************************************************************************************************************

3 Септември 2013 

Тази година носителят на наградата на името

на „Професор Чилов” е хематолог....

Тази година наградата на името на изтъкнатия български клиницист и учен чл. кор. д-р Константин Чилов, бе връчена на проф. д-р Стефан Горанов, дмн – началник клиника по клинична хематология към УМБАЛ „Св Георги” - Пловдиви екс- национален консултант по клинична хематология.

Наградата „За постижения в клиничната медицина и висока професионална етика” се връчва от 1998 г. от името на БАН, МЗ, БЛС, Съюзът на учените в Бъгария и в. “Български лекар”. Нейни носители са изтъкнатите български клиницисти проф Чудомир Начев, ген. Григор Мечков, академиците Илия Томов и Богдан Петрунов, професорите Здравко Киряков, Младен Григоров, Васил Димитров, Панайот Солаков, Симеон Стойнев и др.Тази година традиционите 16-ти Чилови дни съвпадат със 115-та годишнина от рождението на именития български лекар, наречен „Князът на българската медицина”. На 15 май в големия салон на БАН на специална научна сесия за постиженията на Чл кор д-р Константин Чилов, оставил огромно наследство от над 250 научни труда и неговото значение за българската медицина, бяха изнесени доклади от Академик Дамян Дамянов, професорите Камен Цачев, Младен Григоров, Сабина Захариева, Людмила Матева и д-р Тотко Найденов (главен редактор на вестник „Български лекар”). Носителят на наградата проф. Стефан Горанов изнесе академична лекция „По пътя на излекуването...” за съвременните диагностични и терапевтични възможности в клиничната хематология. Наградата и академичното слово, проф. Стефан Горанов посвети на българските хематолози. Тържествена научна сесия посветена на годишнината се проведе и в МУ Пловдив. Самата награда бе връчена на проф. Горанов на 19 май в къщата музей „Проф. К.Чилов” в родното му село Славейно - “Свещено място на българската медицина”. Това наименование е напълно заслужено и уникално за ЕС и света - с. Славейно дава на България 71 лекари, 17 стоматолози и 5 фармацевти!

diploma Stefan Goranov Стефан Горанов 

**************************************************************************************************************************************************************************************************************************

2 Септември 2013 

НОВИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО КЛИНИЧНА ХЕМАТОЛОГИЯ

 

На майската сесия т.г. пред двете Държавни комисии  с председатели проф. Стефан Горанов и доцент Юлиан Райнов, се явиха д-р Мартин Дончев и д-р Виолета Попова от СБАЛХЗ - София и д-р Калина Игнатова от УМБАЛ „Александровска” - София.

Тримата кандидати се представиха успешно на практическия и теоретичен изпит и напълно заслужено им бе призната медицинската специалност „Клинична хематология”. Така пооредялата гилдия на хематолозите в страната се попълни с още 3 нови специалисти.

Управителния съвет на Българското медицинско сдружение по хематология (БМСХ)и редколегията им честити специалността, като им пожелава професионални и научни успехи в килиничната хематология.

             Подобно радващо събитие е и одобрението за участие на наши млади хематолози в т.нар „мастер клас по хематология”, организирано от Европейската хематологична асоциация (ЕHA)Пожелаваме на нашите млади колеги д-р Катя Сапунарова от УМБАЛ „Св. Георги” - Пловдив и д-р Камелия Милчева от ВМА - София успешно представяне на учебните и научни форуми.

**************************************************************************************************************************************************************************************************************************

  

23 Август 2013 

Актуална програма (към 15.09.2013) на Х Национална конференция по Хемоталогия 2013, можете да изтеглите оттук.

Повече информация за научната програма можете да получите от доц. Лиана Герчева -  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  .

 

**************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

 

16 Август 2013

 

 

Уважаеми колеги,

Българското Meдицинско Сдружение по Хематология има удоволствието да Ви покани за участие в:

„Втори национален симпозиум Млад хематолог”

който ще се проведе на 8-10 ноември 2013 в Хотел „Спорт палас”, гр. Сливен.

Основните теми на симпозиума ще бъдат:

 • * Миелопролиферативни неоплазии
 • * Лимфопролиферативни неоплазии
 • * Миелодиспластични синдроми
 • * Бенигнени хематологични заболявания
 • * Хематологична диагностика
 • * Хемопоетични стоволови клетки
 • * От фундаменталната наука до леглото на болния
 • * Европейското младо поколение в хематологията

Очакваме активното ви участие – представете ваш клиничен случай или резултати от ваше изследване. Приносът ви ще бъде оценен.

Срещата ще бъде акредитирана по критериите на Европейския съвет по акредитация в хематологията (ЕСАХ) към Европейската хематологична асоциация и всеки участник ще може да заяви своите CME credit points.

Моля да потвърдите участието си като попълните и изпратите до 30.09.2013 год. на е-майл:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  приложената регистрационна форма

Формата за регистрация изтеглете оттук.

Поканата изтеглете оттук.

За въпроси и допълнителна информация:

доц. Юлиан Райнов,                02 9701216, 0888155599

проф. Маргарита Генова,      02 9701222, 0879104908                                               

С уважение:          

(проф. д-р Маргарита Генова, Председател на БМСХ)

(доц. д-р Юлиан Райнов, Зам.председател на БМСХ)

 

 

 

 

**************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

 

16 Август 2013

 

 

Уважаеми колеги,

Европейската хематологична асоциация (EHA) разширява своята програма за стипендии. Тази есен ще се състои допълнителен кръг за подаване на документи в следните три категории:

*      клинична научна разработка

*      не-клинична научна разработка за млади научни работници  

*      не-клинична научна разработка за утвърдени научни работници

За допълнителна информация вижте секция „кариери“ на  www.ehaweb.org.

С най - добри пожелания,

Кристиан Хомиен                    Тони Грийн 
президент ЕНА                         ръководител на програмата за стипендии на EHA


 

 

 

**************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

 

 

15 август 2013 год.

 

 

Уважаеми колеги,Турското дружество по хематология има удоволствието да Ви покани на 8–те

Балкански дни по хематология, които ще се проведат на 25.10.2013г. в Анталия, Турция. Първите Балкански дни по хематология също бяха проведени в Турция през 2006г. и от тогава се радват на все по-голям интерес и са все по-успешни. Образователната сесия е планирана като балансирани лекции насочени към нуждите на клиничните хематолози. 
Моля натиснете тук click here  за пълния текст на съобщението. За информация относно Конгреса, моля посетете нашата уеб-страница www.balkandayofhematology2013.orgСъс своята модерна архитектура, прирорада и луксозни възможности за настаняване, Анталия се превръща в една от водещите световни дестинации за международни срещи, конгреси и експозиции.

За Ваша информация, резюметата могат да се изпращат чрез email на адрес:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   до 06.09.2013г. Тази година, трима участници, подали най-добрите резюмета ще бъдат наградени. 

От името на ръководтсрото на Турското дружество по хематология и научния комитет, бих желал да Ви поканя на 8-те Дни по хематология в Анталия. Убеден съм, че ще оцените както научните, така и културните аспекти на програмата. Ще имате възможността да се насладите на красивата есен в Анталия. 
Проф. д-р. Теоман Сойсал
Председател на
Турското дружество по хематология

 


 **************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

 

15 май 2013 год.

На вниманието на всички заинтересовани от получената в Дружеството ПОКАНА:

До: Председателя на Българското дружество по хематология
Уважаеми Председател,

Имаме удоволствието да поканим Вас и членовете на Вашето дружество да участвате в годишната сесия на EHA SWG (Scientific working group) "Качество на живот и симптомив рамките на 18-тия EHA конгрес на 13 юни 2013 г., Стокхолм.
Сесията е на тема: Прилагане на съобщаваните от пациентите свързани с лечението резултати в рутинната клинична практика при хематологични злокачествени заболявания.
Следните въпроси са включени в програмата:
 S. Wintrich (MDS UK Patient Support Group, London, UK) - Ползи за измерване на съобщаваните от пациентите резултати при МДС в рутинната клинична практика
 T. Йонова (Национален медицински хирургически центърСанкт Петербург, Русия) - Съобщавани от пациентите резултати от терапията при хронична миелоидна левкемия
 E. Oliva (Azienda Ospedaliera B-M-M, Regio Calabria, Italy) - Съобщаваните от пациентите резултати при пациенти с хематологични злокачествени заболявания в клиничната практика
 C. Andersen (Roskilde Hospital, University of Copenhagen, Denmark)  HemInsight: датски дизайн за оценка на качеството на живот в рутинната клинична практика
 S. Salek (Cardiff University, United Kingdom)-Развитие на така наречения инструмент -PRO (Patient-Reported Outcomes), за използване в клиничната практика при пациенти с хематологични злокачествени заболявания 
 ДискусияВремето и мястото на заседанието са както следва:
Денчетвъртък, 13 юни
Време: 18:30 - 20:00 ч.
Зала C8

Татяна Йонова
Секретар на EHA SWG "Качество на живот и симптоми"

 

**************************************************************************************************************************************************************************************************************************

 

 

 

14 май 2013 год.

The EHA-ASH Translational Training in Hematology (TRTH) е уникална програма, която предоставя на млади изследователи възможност за едногодишна подготовка и наставничество. Програмата е насочена към подпомагане на ранното професионално изграждане на успешна кариера в Транслиращи изследвания в хематологията. Поканата за кандидатстване като се изпрати „Писмо за намерения” е отворена и крайният срок предстои скоро, на 29 юни 2013 година. За повече информация относно подаването на писмото за намерения, моля посетете раздел „Кариери” на сайта на Европейската хематологична асоциация, натиснете тук.

В последния прведен курс по програмата „TRTH Spring” беше направено видео с интервюта на курсисти и преподаватели. Ако се интересувате да научите повече за TRTH и опита на курсисти и преподаватели от видеото, натиснете тук.

За информация относно допустимостта и насоките за подаване на документи, моля посетете раздел „Кариери” на сайта на Европейската хематологична асоциация или се свържете с нас на следния адрес: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

**************************************************************************************************************************************************************************************************************************

23 април 2013 год.

"Пряко съобщение на Рош България до мeдицинските специалисти относно връзката на MabThera (ритуксимаб) с токсична епидермална некроза и синдром на Stevens-Johnson"

С пълния текст на съобщението можете да се запознаете тук.

**************************************************************************************************************************************************************************************************************************

18 април 2013

ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА НА ХЕМОПОЕТИЧНИ СТВОЛОВИ КЛЕТКИ – В ОРБИТАТА НА НАПРЕДЪКА

Във връзка с провелата се в Сандански НАЦИОНАЛНА РАБОТНА СРЕЩА ПО ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ХЕМОПОЕТИЧНИ СТВОЛОВИ КЛЕТКИпроф. Маргарита Генова – председател на Българското медицинско сдружение по хематология, даде интервю пред екипа на вестник „Форум медикус”.

С пълния текст на интервюто можете да се запознаете тук

********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


 

21 март 2013 год.

X НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО КЛИНИЧНА ХЕМАТОЛОГИЯ

4-6 октомври 2013 год.

хотел Марина, комплекс Слънчев ден, Варна, 

 

Подробна информация за конференцията ще бъде публикувана след 30 Март 2013 г.

До тогава приканваме членовете на Българското медицинско сдружение по хематология да платят членския си внос за 2012 и 2013 г., за да могат да се възползват от привилегиите при регистрация за участие в конференцията.

От организаторите